Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας. Ερωτήσεις και tips.
Για να διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο, λογικά βρίσκεστε στην ευχάριστη θέση να έχετε ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών σας και τη συγγραφή της πτυχιακής σας εργασίας και πλέον σας απασχολούν εκείνα τα 15 λεπτά που θα εμφανιστείτε μπροστά στην επιτροπή κρίσης. Ουσιαστικά βρίσκεστε μπροστά σε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, αφού τα δύσκολα πέρασαν και δεν έχετε μπροστά σας τον Γολγοθά της σύνταξης κειμένων και κεφαλαίων. Πολλοί θα ήθελαν να βρίσκονταν σε αυτή τη θέση, αλλά ακόμα σκέφτονται άλλα ζητήματα (συμπλήρωση εντύπου Α, πρόταση θέματος διπλωματικής ή αναζήτηση επιβλέποντος καθηγητή).
Στο παρόν Post θα δούμε συμβουλές για τη διαδικασία της παρουσίασης και τρόπους για να αποφύγουμε τις αστοχίες. Αφού λοιπόν κατανοήσατε ότι τα πράγματα τελειώνουν θα πρέπει να σκεφτείτε τα παρακάτω:
1. Η διαδικασία δεν είναι χρονοβόρα. Οι εξεταστές δεν έχουν όλη την ημέρα μπροστά τους για να αξιολογήσουν την εργασία σας. Η εργασία σας είναι μία από τις πολλές που θα περάσουν από μπροστά τους. Υπολογίστε 15 λεπτά για την παρουσίαση από μέρους σας και φροντίστε να μην ξεπεράσετε τον χρόνο αυτό. Διαφορετικά θα γίνετε κουραστικοί και θα δημιουργήσετε εκνευρισμό στους ακροατές, ο οποίος θα μεταφερθεί και σε εσάς.
2. Δεν διαβάζουμε την παρουσίασή μας πρώτη φορά στην αίθουσα. Την παρουσίασή μας την έχουμε διαβάσει ξανά και ξανά τις προηγούμενες μέρες με σκοπό όχι απαραίτητα να την αποστηθίσουμε, αλλά για να νιώσουμε άνετα όταν αλλάζουμε διαφάνειες και όταν κοιτάμε τ κοινό.
3. Απαγορεύεται δια ροπάλου η ανάγνωση είτε από χαρτί είτε από τυχόν σχόλια που έχουμε βάλει κάτω από το powerpoint. Σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε απαγγελία. Χαλάσατε όλο το κλίμα και δημιουργείτε την εντύπωση ότι είτε δεν γνωρίζετε την εργασία σας είτε ότι δεν την έχετε γράψει εσείς.
4. Νιώθουμε άνετα όταν μιλάμε. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε.
5. Αν έχουμε κάτι να κρύψουμε δεν το βάζουμε στις διαφάνειες. Στις παρουσιάσεις δείχνουμε αυτά που θέλουμε εμείς και που θεωρούμε τα πιο σημαντικά. Αν βάλουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι, αυτό θα φανεί και θα μας πυροβολήσουν με ερωτήσεις οι εξεταστές.
6. Δεν φορτώνουμε τις παρουσιάσεις με πολλά λόγια. Τα μεγάλα κείμενα αποπροσανατολίζουν το κοινό και στο τέλος δεν παρακολουθεί τον ομιλητή. Καλύτερα να βάλουμε εικόνες και διαγράμματα όπου μπορούμε.
7. Μην τρώμε μεγάλο μέρος της παρουσίασης με την παράθεση της βιβλιογραφίας, ορισμών και θεωριών. Σε ένα μεγάλο μέρος αυτά είναι γνωστά και η παράθεση ορισμών γίνεται περισσότερο για λόγους πληρότητας της παρουσίασης και όχι για λόγους ενημέρωσης. Η βασική έρευνα και το πρακτικό κομμάτι της εργασίας είναι αυτό που μετράει και που περιμένει το κοινό να ακούσει από εσάς. Βάλτε στις διαφάνειες στατιστικά στοιχεία και μιλήστε γι αυτά. Κάντε διασυνδέσεις ανάμεσα στις μεταβλητές και δώστε συμπεράσματα στον λαό.
8. Μην αγχωθείτε στις ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις γίνονται όχι μόνο για να σας εξετάσουν, αλλά και για να δημιουργηθεί και μία συζήτηση γύρω από το θέμα σας. Η ένδειξη άγχους στο άκουσμα μίας ερώτησης δημιουργεί υποψίες. Δεν χρειάζεται. Ακούστε καλά και η απάντηση βρίσκεται σχεδόν πάντα μπροστά σας.
9. Δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που δεν ξέρουμε απλά και μόνο για να κάνουμε εντύπωση. Κάποιο μπορούν να πιαστούν από αυτό και να αρχίσουν να επιτίθενται. Ας μην εντυπωσιάσουμε αν δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε.
Τι θα μας ρωτήσουν οι εξεταστές;
1. Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη μέθοδο; Η μέθοδος επιλέχθηκε τόσο από εσάς όσο και από τον ίδιο τον επιβλέποντα. Δεν κάνατε κάτι αυθαίρετα. Την συγκεκριμένη περίοδο εκείνη η μέθοδος συλλογής δεδομένων κρίθηκε βιώσιμη και αποτελεσματική και αυτή επιλέχθηκε.
2. Ποιοι είναι οι περιορισμοί της έρευνας; Τους ξέρετε και τους λέτε. Δεν ντρεπόμαστε και δεν κρύβουμε κάτι. Κάποια πράγματα είναι προφανή και δεν τα αφήνουμε ασχολίαστα. Αν κάτι έχει γίνει κάτω από περιορισμούς πολλές φορές δεν σας βαραίνει εσάς.
3. Ποια είναι ζητήματα για μελλοντική μελέτη; Αφού ολοκληρώσατε την εργασία σας, ε τότε θα ξέρετε τι παραμένει στο σκοτάδι. Πείτε το και θα εκτιμηθεί. Η αναφορά σε μελλοντική έρευνα θα δείξει ότι γνωρίζετε σε βάθος το πόνημά σας.
4. Ποια η πρωτοτυπία της εργασίας σας; Εδώ τα πράγματα ίσως δυσκολέψουν γιατί μπορεί να μην έχετε την πλήρη εικόνα της βιβλιογραφίας. Ας έχουμε μία απάντηση στο τσεπάκι μας καλού κακού.
Μην ξεχνάτε ότι μία διπλωματική εργασία δεν είναι αποκλειστικά δικό σας δημιούργημα. Στο τελικό αποτέλεσμα έχει παίξει ρόλο και ο επιβλέποντας. Προχωρήστε με αυτοπεποίθηση και θάρρος.
Δεν κρίνεται η ζωή σας από αυτό. Αν δεν έχετε εμπειρία στην δημιουργία παρουσιάσεων, επικοινωνήστε με το γραφείο μας προκειμένου να σας απαλλάξουμε από το άγχος.